brief 8 mei brief 8 mei
8 mei 2020

Over vrijheid en zonnestraaltjes

Wij hebben op 4 mei de doden herdacht van de tweede wereldoorlog en op 5 mei 75 jaar bevrijding gevierd. De herdenking op de Dam in Amsterdam is nog nooit zo stil en zo leeg geweest. Wat was het vreemd om voor de tv naar een leeg plein te kijken, die anders bomvol staat met mensen. Ik heb samen met mijn jongste zoon eens de 4 mei herdenking op de Dam in Amsterdam bijgewoond. Midden tussen al die mensen stond ik twee minuten stil en dat was een indrukwekkende ervaring. Maar nu keek ik voor de tv naar een lege Dam. Ik ervoer grote leegte. Het kwam bij me binnen.
Ik luisterde naar de toespraak van onze koning Willem Alexander. Hij vertelde over het geleidelijk afpakken van de vrijheid van de Joden. Er werden overal bordjes geplaatst in Amsterdam. Ook op het hek van de ingang van het Vondelpark hing een bord: ‘Verboden voor Joden’. Ik herinner mij een wandeling door het Vondelpark. Stel je eens voor dat ik op dat bord las: ‘Verboden voor Groningers’. Dat zou toch raar zijn? De vrijheid werd je in de oorlog afgepakt, ineens mag je er niet meer in om vrij te wandelen en te genieten van het park. Ik ben blij en dankbaar met de vrijheid ondanks de beperkingen ervan op dit moment.
In de telefonische pastorale gesprekken hoor ik dat mensen meer stilstaan voor wat er nog wel kan in deze beperkte vrijheid. Een gemeentelid benadrukte het genieten van eigen tuin en het genieten van eigen omgeving. Blij zijn met de ruimte om zich heen. Ik hoor dankbaarheid in de pastorale gesprekken. Dankbaar dat het leven je gegeven wordt. Dat de natuur weer tot leven komt en het voorjaar is! Iemand noemde dat ze met de post een tekening kreeg van een kleinkind en zo werden er nog meer voorbeelden genoemd. ‘Zonnestraaltjes’ zei deze gemeentelid, die je worden je toegeworpen, waar je mee verder kan. Zo liep dit gesprek over in een bijbeltekst. Het was psalm 8: 1, 5- 7:
Heer onze Heer,
Hoe machtig is uw naam
Op heel de aarde.
Wat is dan de sterveling dat u aan hem denkt,
het mensenkind dat u naar hem omziet.
U hebt hem bijna een god gemaakt,
hem gekroond met glans en glorie
hem toevertrouwd het werk van uw handen
en alles aan zijn voeten gelegd.
Dat ‘alles aan zijn voeten gelegd’ is door God aan ons toevertrouwd. Worden we nu ons er meer van bewust hoe we met deze aarde en de natuur zijn omgegaan? Wilt u deze psalm op muziek horen, klik dan op onderstaande link.

https://youtu.be/SSrgtCEUjBY

Hartelijke groet,
Lidy Luinstra
 
terug