brief 24 april brief 24 april
24-4-2020

Transitie periode
Wij leven in een transitie periode. Oftewel overgangsperiode. Dat vertelde onze minister-president Mark Rutte deze week. ‘We weten nog helemaal niets over hoe het verder gaat’. ‘We moeten volhouden in ieder geval tot 20 mei’.
Die kwam binnen. ’Als we nu de teugels laten vieren, komst het coronavirus mogelijk nog harder terug’. Dat was schrikken. We krijgen er nog een maand bij.
Wat ik om me heen hoor, is dat mensen graag weer ‘vrij’ willen zijn. ‘Je kunt nergens naar toe’, zelfs niet naar de kerk, hoor ik. Mensen missen de ontmoeting met elkaar in de kerk. Even een knikje naar elkaar: ‘Ik zie jou, fijn jij bent er ook’. Dat soort kleine interacties tussen elkaar.
De leuke dingen waar je naar uitkeek gaan niet door. Alle evenementen van deze zomer gaan niet door. De Nijmeegse vierdaagse gaat niet door en vult u maar aan. Ik doe al enkele jaren mee aan dit mega-wandelfestijn, en geniet enorm van al die blijde mensen om mij heen. Hoewel ik verstandelijk kon beredeneren dat de vierdaagse  niet door zou gaan, komt het nu toch wel bij me binnen. Het ‘gevoel van de vierdaagse’ komt niet, en ik zal mijn wandelvrienden en -vriendinnen missen.
Ik weet het ook even niet meer, ik sta machteloos. Ik laat het nare gevoel er maar even zijn. Gelukkig kan ik naar buiten, een eindje wandelen of fietsen, en kan dat nare gevoel met mijn dierbaren delen. Maar, wat als dat niet kan, er niemand is waar je dat nare gevoel mee kan delen? Het wordt langzamerhand steeds duidelijker dat we er nog lang niet zijn!
Als jullie dit lezen, heb ik mijn eerste begrafenis mogen begeleiden, een dienst voor ons gemeentelid Janny Koopman-Bolt. Het voelt kaal en onaf omdat er geen afscheidsdienst in de kerk aan vooraf gaat. Familie en gemeente missen een afscheidsdienst. Ook weer een nieuwe situatie, maar een uitdaging voor mij om er toch een waardig afscheid van te maken.
Waar ik mezelf aan vast houd en die ik u meegeef is Romeinen 8: 37: ‘Wij zijn meer dan overwinnaars door Hem, die ons heeft liefgehad’’.
En we moeten met elkaar volhouden omdat God ons de overwinning geeft.

Met vriendelijke groet, Lidy Luinstra