brief 17 april brief 17 april
17 april 2020

Over vergeet-me-nietjes  en een nieuw begin

Wij hebben Goede Vrijdag en Paasfeest gevierd als gemeente op een hele bijzondere manier: ‘in een kerk zonder mensen’, zoals vele gelovigen met ons.

Ik was nieuwsgierig hoe andere gemeenten dat hadden gedaan. Daarom ben ik gaan surfen op het internet. ‘Paasfeest in een lege kerk zonder gemeente ’, dat is toch onvoorstelbaar! Ik keek op kerkomroep.nl  en op YouTube, en verbaasde me over de creativiteit van de kerk.

Ik zag een YouTube filmpje voorbijkomen uit de PKN gemeente Tollebeek. Een paar leden van het koor uit deze gemeente zongen: ‘Een nieuw begin’, vertaald naar ‘Gabriëlla’s  song’, uit de film: ‘As it is in heaven’. Van dit lied is een Nederlands (Paas)lied gemaakt. Ik was ontroerd. Onderaan deze brief staat de link. U kunt het lied thuis afspelen, als u dat wilt.

‘As it is in heaven’ is een Zweedse film. Het gaat over een gemeente, een dominee, een koor en een nieuwe dirigent. Maar het gaat ook over jaloezie en afgunst, over liefde en echtscheiding. Ruzie en relaties, kortom alles over het leven zelf. Over u / jou en mij. Misschien kent u deze film. Een aanrader om hem eens in deze corona tijd te bekijken.

Het leven gaat door, ook na Pasen, ook in deze omstandigheden.
Wie het ook moeilijk hadden, waren de twee leerlingen van Jezus onderweg naar Emmaüs. Ze hadden zich een andere voorstelling gemaakt van het leven van Jezus. En daar wandelen ze nu, zonder Hem. Ieder in zijn eigen gedachten verzonken, met het hoofd gebogen. Ze missen hem.

Het valt mij aan mezelf op, dat ik je / jullie mis en ik wil je / jullie graag zien.
Elkaar opzoeken en je verbonden weten in de gemeente, dat ervaren en  voelen. Toch moet ik mezelf er steeds aan herinneren dat ik in deze situatie mijn verstand moet gebruiken, en we skypen met elkaar als kerkenraad. Maar het voelt onnatuurlijk en ik geef de voorkeur om elkaar in het écht te zien.
Een mens is een ‘gezelschapsdier’. Zij hebben net als dieren behoefte om bij elkaar te zijn.
Daarom voelt de maatregel van sociale distantie van anderhalve meter zo onnatuurlijk. Toch moeten we door met elkaar, en elkaar moed inspreken.

Als ik naar de natuur kijk, is het net alsof de natuur mij moed inspreekt. Het is voorjaar en alles begint te bloeien. Dat gaat ook gewoon door. Er bloeien ook vergeet- mij- nietjes in mijn tuin en langs de kant van de weg.
Ineens zag ik het: deze simpele bloemen vertellen mij een boodschap:
‘God vergeet mij niet’, ik heb het hardop tegen mezelf gezegd. Ik heb ze geplukt en in een vaasje gezet.
God vergeet ons niet, daar mogen we op vertrouwen.

En elke dag is er een nieuw begin, zoals je kunt horen in onderstaande link.
2935909443167997/

of voor degene die geen account voor facebook heeft: https://www.kerkomroep.nl/#/kerken/10723, deel twee van de dienst op 12 april, bij 13.48 minuten.

Hartelijke groet,
Lidy Luinstra.

Songtekst:

Een nieuw begin

Mijn gedachten, ontelbaar groot
Kreeg geen antwoord op al mijn vragen
Maar de Heer zag al mijn verdriet
God vergeet en verlaat je niet.

Aan Uw voeten Heer wil ik zijn
En mijn leven zal weer gaan bloeien
Dank u God dat U mij herkent
Dat U altijd weer bij mij bent

Ik mag vrij zijn als een arend,
zwevend op de wind
Met mijn oog op U gericht
Vol verlangen naar de Hemel,
Zeker dat ik dat ooit vind

Elke dag opnieuw een begin
Vol vertrouwen vol van Uw liefde
Zonder tranen, zonder pijn
Vol van blijdschap Uw kind te zijn.

Laat mij bij U schuilen, in Uw armen Heer.
Door Uw wijsheid door Uw kracht.
Bracht U Vreugde in mijn hart.
Voel mij vrij vol vertrouwen in ‘t geloof
Dat ik samen met U mag gaan
Weer opnieuw in het leven staan.

Elke dag opnieuw een nieuw begin!!