14 mei 2020 14 mei 2020
14 mei 2020

Naar de kerk? Graag reserveren en na de dienst coffee to go

Wellicht heeft u het al gehoord. De regels worden versoepeld. Na 1 juni mag de kerk weer open en mogen er maximaal 30 mensen in de kerk zitten. Dat wordt opgeschaald en per 1 juli mogen er honderd mensen naar de kerk.
Uw kerkenraad en ik zijn aan het nadenken hoe we dat praktisch moeten gaan doen. Er kwam zojuist een foto bij mij binnen van de voorzitter Peter Heidema die in de kerk van Thesinge aan het uitmeten was met de te houden 1,5 m tussenruimte.  Ik dacht: hoe gaan we de gemeente uitnodigen, doen we dat op alfabet? Nemen we de jas mee naar binnen? Laten we de mensen een route lopen langs een rood lint? Zetten we een grote pot met anti- bacteriële handgel bij de voordeur net als bij de supermarkt?  Gaat de dienstdoende ouderling bij de voordeur- en naast de handgel- staan, en u eerst bevragen: ’Hoe voelt u zich vanmorgen? Bent u niet verkouden, heeft u geen koorts?’ Als het antwoord nee is,  wijst de koster u een plek aan net als vroeger in de bioscoop. Zo zou het kunnen gaan.
Premier Rutte zei dat samenzang een risico is, vooral in megakerken. ‘Uit volle borst zingen in een kerk met een laag plafond met mensen op leeftijd is een bron van besmetting’ ( Trouw, 9 mei, 2020) en dat schrijft ook het Interkerkelijk contact in overheidszaken ( Cio). Het Cio ziet ook mogelijkheden nu we de zomer tegemoet gaan. In de zomer in de buitenlucht zingen op een plein of buitendiensten organiseren. Het zingen wordt best moeilijk. En het koffiedrinken na de dienst ook. Dat wordt dus een ‘coffee to go’, een Starbucks bakkie voor als je onderweg bent. Starbucks is een koffiemerk en zie je vaak op stations en ook op Schiphol zie je het. ‘Coffee to go’ betekent letterlijk vertaald: ‘koffie om te gaan’. Je haalt snel een kop koffie en je loopt naar de trein of naar het vliegtuig.
Als gemeente zijn wij onderweg met Christus. Met straks een kop- coffee to  go-  in de hand en dan weer snel naar huis? Ik mag hopen van niet en ik hoop op betere tijden. Het  gaat juist om de ontmoeting met elkaar. Hoe gaan we dat nu aanpakken?  Het is me wel duidelijk dat kerkzijn - en gemeente zijn- er anders uit gaat zien. Daar wordt binnen de kerken stevig over nagedacht. Ook in de PKN gemeente GTSTP. De gemeente is immers een samenleving met gelovigen. We komen samen in de kerk om te bidden, te danken en de Woorden van God te horen.
Het lijkt wel of we leven in de geest van het coronavirus. Wij kijken uit naar een nieuwe geest, het feest van de Geest, het Pinksterfeest. Dat vieren we over twee weken en waar ik zelf weer hoop voor te gaan. Dat deze Heilige Geest ons mag vullen met liefde en vreugde van de opgestane Christus!
Laten we alvast een voorproefje nemen met het mooie Pinksterlied “Komt laat ons deze dag”,
Lied 672

Met hartelijke groet,